Studio PHH
Combined - PHH - cropped - not warped.jpg

Steep Rock Bouldering

 

STEEP ROCK BOULDERING

 

Type          Commercial

Location    New York, NY

Status        Completed May 2016

Scale          7,000 SF

Team         Studio PHH Architecture

          MEP: AMA Consulting

         Structural: Quantum Consulting

When tasked with placing a steel mountain -- ie. a rock climbing gym -- within a newly constructed all-glass retail storefront, the unavoidable proximity of our opaque, faceted climbing wall to the measured, transparent glass box in which it is sited produces a crucial dichotomy which becomes the driving force behind the design.

Inhabiting the prime of four corner retail spaces at Columbia University’s new campus in West Harlem, the space inherited both a strong visual aesthetic and the campus’ community oriented aspirations.  Our project attempts to support both.

Instead of a familiar climbing wall, the backside of the wall is open, its structure expressed. The “rusting”, faceted structure’s high tactility is in complete material contrast to the building’s commercial storefront but the structural rhythm of the wall was designed to match the space it inhabits. The exposed structure also provides a sculptural backdrop for the retail space which, in conjunction with the custom blackened steel and plywood furniture, imparts the gym with it’s own identity.

 
IMG_3132 - edited.jpg
170202_N-S Section Perspective_Context-Cropped.jpg
_MG_2780-edited 2.jpg
Details - Combined.jpg
Combined - PHH - cropped - not warped.jpg
_MG_2787 - Edited.jpg
000_6114 copy.jpg
000_5899.jpg
Plan Perspective - CROPPED.jpg
_MG_3193 - edited.jpg
Website - NM & EP photos.jpg
170213_Arch League Entry6.jpg
170213_Arch League Entry14.jpg