Studio PHH
Lakeside View - Night - Houzz.jpg

Split House

 

SPLIT HOUSE

Type Residential - House

Location Princeton, New Jersey

Status Under Construction

Scale 8,200 SF

Team Studio PHH Architecture

Structural: KSI Engineers

GC: Lasley Construction

Nestled within a forest of large oaks and maples on the shore of Carnegie Lake, the Split House serves as a permanent home for a couple as well as a family retreat for their children.  

The house is designed as two solid masses carefully positioned on the landscape each containing a variety of private spaces; the void between these two shifted volumes encloses all of the communal activities.  Within this void is the kitchen, dining and living rooms above which floats a mezzanine offering elevated views to the lake. Capped by large window walls at each end, this space becomes an aperture providing views from the point of arrival through to the lake. 

The two flanking volumes sit like carved monoliths whose strategic openings in the form of windows and balconies provide uniformity from the exterior yet uniqueness for each interior space. These two blocks contain seven bedrooms, the master suite, the garage, the office, mud room and laundry room, all carefully calculated to provide natural light and views while maintaining a sense of privacy and protection.

 
180705_Arrival Side - Square.jpg
181225_Center looking West.jpg
Lakeside View - Night.jpg
Elevations.jpg